El Jimador
Tequila El Jimador je v Mexiku nejprodávanější tequilou již od roku 2000. Její výroba probíhá od roku 1994 v Casa Herraduře ve státě Jalisco a za dobu své existence byla vyznamenána celou řadou ocenění – jak novinářských, tak i profesních. V Casa Herradura, druhé nejstarší destilérce v Mexiku se tequily vyrábí již od roku 1870.
Jméno El Jimador ctí muže, který sklízí rostoucí agáve s velkou hrdostí a péčí. El Jimador je hrdý, přátelský symbol mexické identity, který svádí lidi dohromady, aby si připomínali dobré časy a vytvářeli nové vzpomínky.
Základní verzí tequily El Jimador je El Jimador 100 % Agave Blanco. Její výroba není vůbec jednoduchá – nejprve se musí čekat 7-8 let než dozrají rostliny agáve. Pokud pracovníci laboratoře potvrdí ze vzorku rostliny agáve dostatečné množství škrobů mohou se rostliny začít sklízet. V tento okamžik hrají hlavní roli tzv.“jimadores“, muži, kteří chodí každý den na pole v horkých a parných dnech sklízet rostliny agáve. Jejich práce je velice náročná, jelikož musí denně sklidit několi tun rostlin agáve a navíc správně osekat jejich listy, tak aby vnitřní plod rostliny nezhořkl. Následně se dopraví srdce agáve rostlin, tzv. „piňas“ do palírny, kde se na kusy pokrájené povaří desítky hodin.
Během vaření se škroby obsažené v agáve přemění na cukry. Agáve se mohou vařit v tradičních hliněných pecích při cca 95 °C, během kterého lze zachovat chuťové tóny agáve. Pokud se rostliny vaří při vyšších teplotách cca 120 °C, což je běžné v moderních autoklávech, tak dochází k rozvaření a ztrátě agáve aroma. Povařené agáve se následně rozdrtí. Vylisovaná šťáva se pak nechá přirozeným způsobem zkvasit. Proces přirozeného kvašení není v tomto odvětví příliš častý. Většinou se nakupují kvasinky vypěstované v laboratořích a dodávají se do vylisované agáve šťavy. Casa Herradura, kde se destiluje El Jimador, je zasazena do přírodního prostředí, je obklopena zelení a proto ve vzduchu žijí kvasinky zcela přirozeně. Kvasinky pojídají cukry a přeměňují je na alkohol, čímž agáve šťáva postupně získává svůj podíl alkoholu. Následuje dvojitá destilace, jejímž výsledkem je průzračně čistá El Jimador Blanco. Díky tomu, že je takto čerstvá, zachovává si krystalickou barvu a výraznou, ostřejší chuť i aroma čerstvé agáve. Tento unikátní chuťový profil je docílen postupným a pomalým vařením rostlin agáve v hliněných pecích a přirozeným procesem kvašení. Kvalitní tequila blanco je základem pro výrobu dalších kvalitních variant. Z nekvalitních tequill blanco nikdy nevyrobíte kvalitní Reposado.
Stránka 1 z 1 - 3 položek celkem