Sudličkova Slivovice dárková 1,5l 50%
Kód: 14612Související produkty
Detailní popis produktu
Sudličkova Slivovice se vyrábí z kvalitních švestek, které sklízíme a následně třídíme. Švestky jsou tou nejdůležitější surovinou pěstitelské pálenice. Slivovice je také názývána národním nápojem.
Švestky jsou nejdříve zpracovány vřetenovým čerpadlem, které z nich udělá kaši, ale nedrtí pecky. To je velmi důležité. Z ovoce se připraví kvas. Ten se získá tím, že ovoce kvasí v kvasných kádích, bez přístupu vzduchu. Kvašení je nejdůležitější proces. Ovoce kvasí minimálně 60 dnů. Doporučená teplota skladování je 10-18 °C. Ovoce se necháva přirozeně kvasit a tím vzniká ta nejlepší slivovice. Výrobu slivovice nazýváme destilací. Na 1l ovocné pálenky se spotřebuje 9-13kg švestek. Vypálená slivovice má velmi vysoký poměr lihovitosti, proto se musí ředit vodou na požadovanou lihovitost. Ve výrobě slivovice má Sudličková pálenice 160 letou tradici.
Složení: ovocný destilát, voda
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Starobylý zemědělský dvůr, kde se dnes rodí Sudličkova pálenka, bývala kdysi zemanská tvrz střežící před loupežníky rušnou obchodní cestu na hrad Potštejn. Matěj Sudlička jí vdechl život a za jeho panování zde proběhla první destilace ovoce. Životní osudy, které se v těchto zdech po staletí odehrávaly, jsou zakódovány do stále věčně živé paměti tohoto místa, jenž nevyhnutelně zanechává stopu v jedinečné esenci zde vyráběných destilátů. Každá kondenzovaná kapka v sobě nese proud historie tohoto dvora.
Do roku 1989 památka chátrala, ale dnes ji můžeme opět vidět v dobrém stavu a hlavně živou díky opravám, které na ní proběhly.
Firma Fonticulus v roce 1998 navázala na tradici zemanské tvrze a začala se věnovat řemeslu lihovarnictví i po vzoru svých předků.
Ovocný lihovar firmy Fonticulus - Sudličkova pálenice se zabývá výrobou ovocných destilátů především ze švestek, hrušek, meruněk a jahod. Mezi další produkty patří také ořechovka, punč a česká kmínka.
Pravý ovocný destilát je alkoholický nápoj, kdy líh v něm obsažený pochází pouze z ovocného kvasu. Nejznámější pravý ovocný destilát je slivovice, která se vyrábí ze švestek. Ale z každého ovoce se dá vyrobit destilát, tedy čirý alkoholický nápoj.
Výroba destilátu je složitý a dlouhý proces, který začíná sklizní ovoce a jeho tříděním. Pro výrobu používáme pouze zcela zralé, zdravé a čisté plody. Z ovoce se připraví ovocná drť, která se dopraví do uzavřených tanků. Toto stadium výroby se nazývá kvašení a za nepřístupu vzduchu zde kvas několik týdnů zraje.
Samotná výroba destilátu se nazývá destilace. Destilační přístroje dnešní doby se prakticky neliší od těch, které se používaly k výrobě před 100 lety. Jedná se o systém dvojí destilace ve dvou kotlích. První destilací dosahujeme toho, že získáme veškerý alkohol obsažený v zápaře. Druhá destilace je proces, ve kterém oddělíme tzv. jádro, které obsahuje množství aromatických látek a alkoholu. Jednou velmi důležitou zásadou, která se ještě nedávno příliš nedodržovala, je nutnost výroby destilačního zařízení z mědi. Měď působí jako katalyzátor, který reaguje s kyanidovými kyselinami, čímž je neutralizuje.