El Dorado Rum Collection 3x0,35l
Kód: 12556Související produkty
Detailní popis produktu
El Dorado collection obsahuje:
El Dorado Rum 12 YO je středně hluboké zlatavé barvy, s velmi atraktivní vůní cukrové třtiny, medu, karamelu a hrozinek. V chuti krásně bohatý, vyvážený a vyzrálý, s tóny kůže, koření a pomerančové kůry. Po počátečním nasládlém charakteru přichází nádherný, suchý dozvuk. Velmi elegantní a vzrušující rum.
El Dorado Rum 15 YO je středně hluboké majestátně zlatavé barvy, s plnou bohatou vůní tmavé kávy, kandovaných pomerančů, mandlí, tmavé čokolády a vanilky. Překrásně kulatý a vyzrálý s nádherně se rozvíjející chutí. Hluboký a harmonický rum, s bohatými ovocnými tóny a dlouhým vyrovnaným dozvukem.
El Dorado Rum 21 YO jednoznačně patří k rumům nejvyšší kvality. Má středně zlatou barvu, velkolepé vůni dominuje vjem třtinového cukru, karamelu, sušených švestek, hořké čokolády a vanilky. Nádherně harmonický rum, dobře vyzrálý, s kulatou chutí a dlouhým příjemným dozvukem.
Na zdraví!
Doplňkové parametry
Kategorie: | Dárková balení |
---|---|
Hmotnost: | 2.5 kg |
? % alkoholu: | 40%, 43% |
? Objem: | 3x0,35l |
Položka byla vyprodána… |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Historie rumu El Dorado začíná někdy kolem roku 1640, když na břehy Guyany připluli Evropané společně s cukrovou třtinou. Základní kámen rumů z oblasti Demerara položili Britové někdy v roce 1650, kdy představili původním obyvatelům destilaci.
Celý příběh rumů z Karibiku začíná příchodem Krištofa Kolumba, který spolu s dalšími Evropany přivezli do Karibiku cukrovou třtinu. Až o 150 let později dorazili do Guyany Holanďané a naučili indiánské kmeny z oblasti dnešní Guyany pěstovat cukrovou třtinu a založili zde první vesnice Essequibo a Berbice. Původně se třtina pěstovala v okolí břehů oceánu a podél největších řek. První cukr byl vyprodukován v roce 1658 a o tři roky již mířili zásoby cukru do Holandska.
Zlom v pěstování cukrové třtiny přišel po roce 1650, kdy Britové představili místním proces destilace. Samo sebou byla destilace velice populární a již v roce 1670 měla každá plantáž svoje destilační zařízení. Někdy před rokem 1700 vytvořili plantáže společnou alianci na vývoz rumu z melasy. Největším odběratelem rumů bylo královské námořnictvo, protože v roce 1677 vyšel v platnost rozkaz o povinném přídělu rumu pro každého námořníka. Námořnictvo si vybralo rumy z Guyany díky extra charakteru a značné hluboké chuti, kterou tyto rumy dosahovali díky destilaci v dřevěných sudech. Není to překlep, opravdu se dá destilovat i v dřevěných kotlech.
V roce 1752 začíná příběh samotné značky El Dorado. Tento rok bylo založeno město Demerara na březích stejnojmenné řeky. Postupem času se jednotlivé plantáže začali slučovat, taky díky zrušení otroctví v roce 1834, kdy otroky nahrazovali pracovníci z Číny, Indie a Evropy. Na konci 19. století zůstalo z původních 300 již jen 180 palíren. Nicméně rumy z Guyany zůstali velice oblíbené především v Anglii, tyto rumy se usadili jako pití pro střední třídu a často nahrazovali oblíbený gin.
Většina palíren postupně modernizovala a nahrazovala původní dřevěné kotle, novými kovovými. Naštěstí rum El Dorado se držel pořád tradice a nikdy původní postup výroby nezměnil, tak v roce 1998 Demerara Distillers Limited zůstala poslední palírnou s původním dřevěným destilačním kotlem. Díky tomu si rum El Dorado vytvořil zcela jedinečnou kategorii rum, takzvaných Demerara rumů, které jsou páleny v dřevěných kotlech a poté stařeny v dřevěných sudech. Díky tomuto postupu má rum El Dorado hlubší chutě za což vyhrál nejedno ocenění.